Informatie­beveiliging

Wat is informatiebeveiliging?

Informatiebeveiliging is op zijn simpelst gezegd het beveiligen van (gevoelige) informatie. Het woord ‘gevoelige’ geeft aan dat het informatie betreft waarvan we niet willen dat het openbaar wordt. Of dat het in handen komt van iemand met kwade bedoelingen, want voor cybercriminelen is informatie goud waard! Informatie komt in vele vormen en maten, dus informatiebeveiliging is een erg breed, maar zeer belangrijk onderdeel van jouw digitale veiligheid.

Partner in cyberbeveiliging

Waarom is het beveiligen van informatie belangrijk?

Het beveiligen van informatie zorgt ervoor dat jouw vertrouwelijke informatie uit handen van cybercriminelen blijft. Dat is iets wat voor elke onderneming belangrijk moet zijn. Om dit belang te benadrukken sommen we hier de drie belangrijkste redenen voor het beveiligen van informatie voor je op.

Wet- en regelgeving

De minimale reden waarom jouw onderneming informatie zou moeten beveiligen is de wet- en regelgeving. In Nederland kennen we een aantal regels en wetten waar ieder bedrijf aan moet voldoen. Sinds 2018 geldt in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet beschermt onze persoonsgegevens en zorgt ervoor dat bedrijven deze gegevens op een bepaalde, maar vooral, veilige manier verwerken.

Informatiedeling richting klanten en partners

Voor de samenwerking tussen organisaties onderling en met hun klanten vertrouwen veel bedrijven op digitale communicatie. Deze vorm van communicatie gaat steeds verder. Het gevolg hiervan is dat organisaties vaker toegang tot systemen geven aan medewerkers van andere organisaties en aan consumenten. Toegang tot systemen komt de digitale communicatie wellicht ten goede, maar toegang tot een systeem betekent toegang tot informatie. Een ingang voor jou is helaas ook een mogelijke ingang voor cybercriminelen. Dit moet dus beveiligd worden!

Beveilig jouw portemonnee!

Bij de derde reden voor het beveiligen van informatie spitsen veel ondernemers hun oren. We zeggen dit het liefst zo direct mogelijk: jouw informatie is geld waard! Of het nou gaat om je planning, intellectueel eigendom, je klantenbestand of je boekhouding: deze informatie is belangrijk voor je organisatie. Je wilt koste wat kost voorkomen dat deze gevoelige informatie in verkeerde handen komt, wordt gegijzeld via ransomware of dat je deze informatie kwijtraakt. Met het beveiligen van jouw informatie beveilig je dus (in)direct jouw portemonnee.

Wat maakt informatiebeveiliging lastig?

Als we het beveiligen van informatie vergelijken met het beveiligen van fysieke zaken is voor iedereen duidelijk dat het laatste een stuk makkelijker is. Fysiek waardevolle zaken kunnen aan het einde van de dag opgeborgen worden in een kluis. Kantoren kunnen op slot en daarmee wordt het voor iedereen met kwade bedoelingen al een stuk moeilijker binnen te komen. Het beveiligen van informatie ligt iets anders.

Informatiebeveiliging kende al vele uitdagingen, maar nu werknemers meer thuis werken wordt de beveiliging lastiger. Vaak werken mensen vanaf verschillende devices, zoals een mobiel, laptop of een tablet. Hiervoor moet informatie online, altijd en overal beschikbaar zijn. Het nadeel aan meerdere devices is dat het meer mogelijke ingangen voor cybercriminelen zijn.
Precies hier zit de uitdaging in informatiebeveiliging: je wilt medewerkers en klanten eenvoudig en gebruiksvriendelijk toegang geven tot de bestanden en documenten die zij nodig hebben. Helaas komt het gemak en de gebruiksvriendelijkheid waarmee toegang wordt verleend het beveiligen van informatie niet altijd ten goede.

Maak mensen bewust!

De informatiebeveiliging valt of staat met de eindgebruikers van de systemen van jouw bedrijf. Met het installeren van beveiligingssoftware en het opstellen van procedures ben je er helaas nog niet. Er moet binnen de organisatie draagvlak gecreëerd worden voor het belang van het beveiligen van informatie. Iedereen binnen het bedrijf moet weten wat informatiebeveiliging in de praktijk betekent zodat het toegepast wordt. Goede informatiebeveiliging is opgenomen in de bedrijfscultuur en wordt door iedereen gedragen. Als je het belang van een beveiligingsmaatregel begrijpt is het veel gemakkelijker om je hieraan te houden. Ook al kost het je misschien wat moeite.

Vandaag starten met veilig ondernemen?

Cyberwise

Wil je meer lezen over cybersecurity?