kennis

Kerstperiode

Het einde van het jaar is weer in zicht! Het is voor velen weer een intensief, uitdagend, enerverend en mooi jaar geweest. De kerstperiode tot einde van het jaar, staat over het algemeen in het teken van weer even op adem komen, bijkomen, ontspannen, erop uit gaan en lekker eten en drinken, kortom genieten.

Helaas ook tijdens deze periode blijven de cyberdreigingen en risico’s onverminderd aanwezig, zowel op zakelijk gebied als privé vlak en moeten we er dus voor zorgen dat we deze heerlijke periode zonder al te veel cyber kleerscheuren door komen.

De zakelijke cybersecurity kant hebben we vanuit Datect de afgelopen periode al flink wat aandacht gegeven, om maar enkele voorbeelden te noemen: Phishing, mal en- ransomware, toegangscontrole, supply-chain aanvallen, dataclassificatie, meerlaagse veiligheid (defence-in-depth), en nog veel meer.

Rond de kerstperiode staat de zakelijke kant op een iets lager pitje en ligt de focus wat meer op de privésfeer. Maar ook daar hebben we natuurlijk te maken met cybersecurity risico’s en dreigingen.

Vanuit Datect hebben we wat bruikbare tips op een rijtje gezet zodat je de risico’s op narigheid verlaagt:

 

  • De kerstman een handje helpen door online je cadeaus in te slaan? Zeker doen, maar let op de volgende dingen:
    • Voordat je jouw persoonlijke gegevens achterlaat op een website of iets koopt via een webshop, controleer altijd of de communicatie tussen jouw apparaat en de webshop beveiligd is met behulp van een SSL-certificaat. Dat kun je zien door te checken in je browser of je een slotje ziet voor het www adres (URL). Daarnaast is het goed om te controleren of de URL begint met HTTPS (S staat voor Secure) en niet enkel HTTP (onbeveiligd). Een website met een SSL-certificaat geeft nog steeds geen garantie dat jouw gegevens veilig worden opgeslagen door de verkoper, let dus altijd goed op het type website en of het allemaal niet too good to be true is!
    • We houden over het algemeen niet echt van creditcards, maar het betalen met creditcards is één van de veiligste manieren om je aankopen te doen. Mocht je toch ten prooi vallen aan oplichters, dan is het eenvoudiger voor creditcard houders om het gestolen of verloren geld terug te krijgen via de creditcardmaatschappij. Een andere tip die we daarover kunnen geven is om bij je bank na te vragen of je een tijdelijke creditcard kunt aanvragen. Op deze manier kunnen oplichters/scammers jouw creditcard niet gebruiken om verdere frauduleuze aankopen te doen. Stel je creditcard zo in, dat bij elke aankoop je een push-notification of melding krijgt, zo weet je direct of er vreemde dingen gebeuren.
    • Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor diverse online shops. Doe je dat wel, dan loop je het risico, dat als je gebruikersnaam en wachtwoord gehackt zijn (hier controleren: https://haveibeenpwned.com/) er plotseling veel meer cadeaus besteld en verstuurd worden naar onbekende adressen dan je eigenlijk gepland had. Gebruik altijd andere wachtwoorden per account. Én, als het mogelijk is, activeer dan direct tweestaps-verificatie, ook wel MFA genoemd. Hiermee wordt het een stuk lastiger om je accounts te hacken.
    • Zorg ervoor dat je apparaat (telefoon, laptop, computer, tablet) voorzien is van adequate anti-virus/malware software. Daarmee voorkom je een hoop ellende.
    • Heb je moeite om al die wachtwoorden te onthouden, want dat zijn natuurlijk wachtwoorden die minimaal 10 karakters lang zijn, een combinatie van hoofdletters, kleine letters, leestekens en cijfers bevatten, overweeg dan om al deze wachtwoorden op te slaan in een wachtwoordenkluis (password vault). Wees voorzichtig met het hoofdwachtwoord, deel dat niet met anderen, en activeer tweestaps-verificatie.
    • Mocht je aan het shoppen zijn via een “gratis” of openbaar WiFi netwerk, dan is het erg raadzaam om dat altijd te doen via een actieve VPN-verbinding. Doe je dat niet dan loop je het risico dat de communicatie tussen jouw apparaat en de webshop gelezen wordt en er dus toch meer besteld wordt dan je gewild had. Als er een gratis WiFi wordt aangeboden, wees dan altijd alert. Vaak is het zo dat jij het product wordt bij een gratis dienst. Denk daar maar eens over na!

Dan nog enkele andere tips

    • Mocht je lekker op vakantie gedaan, dus echt weg, communiceer dat dan niet via social media. Dat zou het te makkelijk maken voor de fysieke boeven die wellicht interesse hebben in je spullen thuis. Ook zou je kunnen nadenken over tijdklokken thuis die je eventueel via je WiFi verbinding kunt bedienen zodat je de indruk wekt dat je thuis bent met bijvoorbeeld lampen die je vanaf afstand kunt bedien. Uiteraard wel over een goed beveiligd WiFi netwerk!
    • Voorzie je telefoon, laptop, tablet, etc. van een pincode, wachtwoord, fingerprint of andere vorm van toegangsbeveiliging, zodat als je je apparaat verliest of hij wordt gestolen, niet jan en alleman toegang heeft tot je gegevens.
    • Wees voorzichtig met het scannen van QR-codes (voor feestjes of om de menukaart van het restaurant te downloaden). Achter de QR-code zou weleens een bestand of URL kunnen zitten waar bijvoorbeeld een virus of ander schadelijke bestand in verborgen zit.

 

Datect wenst iedereen fijne feestdagen en een fantastisch en succesvol 2023!

Meer informatie?

Inschrijven op onze nieuwsbrief biedt je een aantal voordelen. Hieronder vind je er een paar.

  • Je blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en dreigingen in de cybersecurity wereld.
  • Je ontvangt informatie over beveiligingsupdates en patches voor bekende kwetsbaarheden.
  • Je leert beveiligingstechnologieën en -strategieën die je kunt implementeren om je bedrijf te beschermen.
Cases

Laat onze klantverhalen je overtuigen!

Bij Datect helpen we kleine en grote organisaties met hun digitale veiligheid. Veilig
ondernemen doe je samen. Lees hier de ervaringen van onze klanten.

Ieder zijn vak
DDF people

Ieder zijn vak

DDF People staat voor ondersteuning, inspiratie en ontmoeting. Ze bieden gespecialiseerde diensten aan authentieke...

Ieder zijn vak
SGR

Ieder zijn vak

SGR staat bekend als een betrouwbare en belangrijke schakel in de reisbranche. Ze worden erkend als een waardevol...