Abonnement aspect

Opzet noodplan

Het overkomt de beste

Hoe goed je ook je best doet, het kan gebeuren dat cybercriminelen toch een ingang weten te vinden. Cybercriminelen worden steeds gehaaider en weten met slimmere technieken dichterbij jouw gevoelige informatie te komen. Maar als het dan zover is, wat doe je dan?

Het plan in nood

In goede tijden denken we niet graag aan alles wat er fout kan gaan, maar mocht het gebeuren zou je willen dat je het wel had gedaan. Het opzetten van een noodplan is dus erg belangrijk. Hopelijk leg je het in de spreekwoordelijke kast en gebruik je het nooit meer.

Op het moment dat cybercriminelen toegang hebben tot de gevoelige informatie van jouw onderneming moet je weten wat je moet doen op technisch vlak, maar ook in de organisatie en communicatie. Je wil de schade zo klein mogelijk houden en zo snel mogelijk weer online zijn. Hiervoor is het zaak snel te handelen.

Technisch vlak

Er moet direct geconstateerd worden waar cybercriminelen binnen zijn gekomen en waar zij toegang tot hebben. Hierna moet alle beschikbare gevoelige informatie veilig gesteld worden.

Organisatie

Wat is de taakverdeling op het moment dat er digitaal ingebroken wordt? Wie doet wat en wanneer doen we dat?

Communicatie

Het nieuws dat er een hack is moet gedeeld worden onder medewerkers. Wat moeten zij doen, als ze al iets kunnen doen? Ook moet het nieuws bij klanten en andere aanverwante organisaties landen. Hierin wil je zelf het voortouw nemen, om eventuele paniek of overhaaste beslissingen te voorkomen.

Testen back up procedures

Het hebben van een noodplan is een goede eerste stap, maar om echt goed voorbereid te zijn dient het plan jaarlijks getest te worden.

Vandaag starten met veilig ondernemen?