Wat is cybercrime?

Computercriminaliteit, cybercriminaliteit of cybercrime is criminaliteit met de Informatie en Communicatietechnologie (ICT) als middel én doelwit. Dat is een hele mond vol, maar waar het op neerkomt is dat cybercriminelen jouw (gevoelige) informatie in handen krijgen door gebruik te maken van de informatie en communicatiestromen binnen jouw organisatie. De motieven van cybercriminelen lopen uiteen, maar de impact is over het algemeen enorm. Dat klinkt misschien als iets wat jouw bedrijf nooit zal overkomen, want jij hebt alles netjes opgeborgen achter gesloten deuren, toch?

Een groot deel van de slachtoffers van cybercrime dacht er ook zo over. Het probleem met cybercrime is dat het niet simpelweg het afsluiten van een kluis is. De gedachte dat zolang jij de sleutel hebt er niks kan gebeuren gaat bij cybercriminaliteit helaas niet op. In plaats van 1 deur zijn er tal van mogelijke ingangen, en cybercriminelen zullen net zo lang zoeken tot ze er een hebben gevonden die open staat. En juist die combinatie, tussen de kwetsbaarheid en de volharding maakt dit een groot hedendaags probleem.

cyber security | Datect

Welke vormen van cybercrime zijn er?

Er zijn tal van manieren om bij jouw gevoelige informatie te komen. Sommige iets meer gebruikt dan anderen, maar als je ze een keer gezien zijn ze misschien makkelijker te herkennen als je er mee te maken krijgt. We benoemen hier de drie meest voorkomende vormen van cybercrime en lichten ze toe.

Phishing

Phishing is een vorm van cybercrime die steeds meer voorkomt. Via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar je persoonlijke gegevens of er wordt gevraagd op een link te klikken. Vaak worden e-mails van grote bekende bedrijven als banken nagemaakt om er zo voor te zorgen dat jij het vertrouwt en geen reden ziet om niet op die link te klikken.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en je bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op je computer nestelt.

Ransomware

Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op je computer vergrendeld worden. Wil je weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden.

Wat kun je doen tegen cybercrime?

De manieren waarop cybercriminelen via ICT bij jouw organisatie kunnen binnenkomen zijn met de digitalisering enorm toegenomen. The internet of things, waarbij zelfs je koelkast met je communiceert, heeft hier nog eens een extra zet aan gegeven en dus moeten we ons nog meer bewust zijn van het gevaar van cybercrime. Er zijn natuurlijk dingen die je kunt doen om dit gevaar zo klein mogelijk te maken en dat begint allemaal met het erkennen van het mogelijke gevaar. Hieronder geven we je enkele tips om jouw informatiebeveiliging zo sterk mogelijk te maken.

  • Zorg voor goede antivirus software
  • Installeer regelmatig software updates
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Open geen berichten en bestanden van verdachte afzenders
  • Klik niet zomaar op vreemde links
  • Controleer altijd de URL
  • Maak een back-up

Na het lezen van deze lijst zul je misschien denken dat het niet erg ingrijpende maatregelen zijn. Het komt misschien allemaal bekend voor en klinkt als iets wat je al doet, maar toch blijkt dat in de praktijk tegen te vallen. Door de drukte van het dagelijks leven wordt er natuurlijk wel eens iets vergeten, maar precies dat biedt een mogelijkheid voor cybercriminelen.

Een cybercrime specialist

Gelukkig sta je er niet alleen voor als het gaat om het beveiligen van jouw digitale informatie. Een cybercrime specialist helpt je ontdekken waar er mogelijke lekken zitten in jouw informatiebeveiliging en helpt je een plan maken wat je daaraan kunt doen.

Cybercrime specialisten zijn onmisbaar in de hedendaagse digitaliserende wereld. Er worden een recordhoeveelheid aan gegevens verwerkt binnen ICT-systemen en het internet. Het is belangrijk dat alles goed en snel werkt, maar het moet ook veilig zijn. Het doel van een cybercrime specialist is de digitale veiligheid van een organisatie verhogen en cyber aanvallen tegenhouden. Met het implementeren van preventieve oplossingen en monitoring maken ze het leven van een hacker een stuk moeilijker.