Cybersecurity

Wat zijn cyber

aanvallen?

Een cyberaanval is een doelbewuste poging in te breken in een informatiesysteem, of met andere woorden: IT omgeving. Een cyberaanval kan uitgevoerd worden door een persoon of organisatie en gericht zijn op één of meerdere personen/organisaties of systemen. Een cyberaanval komt in verschillende vormen voor, maar het doel is vrijwel altijd (gevoelige) informatie te verkrijgen of de bedrijfsvoering te verstoren.

Waarom lanceren hackers cyberaanvallen?

Cyberaanvallen worden gelanceerd om informatie als wachtwoorden, persoonlijke informatie en financiële gegevens te verkrijgen. De gevolgen kunnen ernstig zijn voor je bedrijf, dus we geven je graag meer inzicht in de mogelijke gevaren. En laten je zien welke stappen je kunt ondernemen om cyberaanvallen tegen te gaan.

Veel voorkomende cyberaanvallen

Om je te helpen jouw informatie te beveiligen en je bewust te maken van het grote gevaar dat cybercriminaliteit is noemen we hier enkele van de meest voorkomende cyberaanvallen. Want het is veel dichterbij dan mensen zich realiseren. Cyberaanvallen kunnen iedereen overkomen en criminelen zoeken net zolang tot ze een ingang hebben gevonden. En ook al gaan ze die uiteindelijk vinden kunnen we er veel aan doen om het tegen te gaan.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor software waarmee je illegaal toegang kunt krijgen tot computersystemen. Met de software verzamelen criminelen informatie en kunnen zij systemen verstoren. In de meeste gevallen vinden cyberaanvallen plaats op de eindgebruikers van het systeem. Systemen raken het vaakst besmet door onbekende kwetsbaarheden en/of configuratiefouten. Verdachte bijlagen worden geopend, de verkeerde gratis software wordt gedownload of onbetrouwbare advertenties worden aangeklikt. Ook het niet, of te laat updaten van besturingssystemen kan zorgen voor een ingang voor cybercriminelen.

Ransomware

Ransomware is de meest voorkomende vorm van malware. Naast virussen, trojans, spyware en worms worden informatiesystemen het meest aangevallen met ransomware. Het doel van ransomware is informatie versleutelen en er vervolgens losgeld voor vragen. Je betaalt cybercriminelen om toegang te krijgen tot jouw informatie waar zij helemaal geen toegang tot mogen hebben.

Phishing

Phishing is de manier waarop cybercriminelen via jouw (persoonlijke) mail toegang proberen te krijgen tot gevoelige gegevens. Ze proberen creditcardnummers, wachtwoorden of zelfs complete netwerken in handen te krijgen via een e-mail.

Cybercriminelen sturen een e-mail die van een betrouwbare bron lijkt te komen, bijvoorbeeld je eigen bank of een dienst waar je een account hebt. In veel gevallen bevat de e-mail een waarschuwing die je aanspoort actie te ondernemen: je hebt een bepaald bedrag niet op tijd betaald of je account wordt opgeheven als je geen actie onderneemt. De link waar je op moet klikken lijkt echt, maar gaat vervolgens naar een nepsite waar jij je gegevens moet invullen.

Man in the Middle aanval

Bij een Man in the Middle (MitM) aanval wringt een cybercrimineel zich tussen twee communicerende partijen en steelt alle informatie die uitgewisseld wordt. Ook gevoelige data als wachtwoorden, persoonlijke informatie en bankgegevens. In de meeste gevallen vindt een MitM aanval plaats via een openbaar WiFI netwerk waar jij mee verbonden bent. Log jij op dat netwerk in bij jouw bank is de kans groot dat cybercriminelen mee kijken.

In de tijd dat steeds meer mensen thuis, of op een andere locatie buiten kantoor werken groeit het gevaar van een MitM aanval. Thuisnetwerken zijn in de meeste gevallen goed beschermd, maar het openbare netwerk van jouw favoriete koffiezaak is niet geschikt voor het verwerken van vertrouwelijke informatie. Pas hier mee op dus! En als werkgever is het belangrijk je werknemers daar bewust van te maken. Hoe goed je voornemens op het gebied van cyber security ook zijn, het valt of staat bij de eindgebruikers.

De mogelijke gevolgen van een cyberaanval

Een cyberaanval kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel individuen als organisaties. Voor individuen kan een inbreuk op de cyberbeveiliging leiden tot diefstal van persoonlijke informatie, zoals financiële gegevens, wachtwoorden, identiteitsinformatie en medische gegevens. Deze gestolen gegevens kunnen vervolgens worden misbruikt voor identiteitsdiefstal, financiële fraude of zelfs chantage. Bovendien kunnen individuen het slachtoffer worden van phishing-aanvallen, ransomware of andere vormen van malware die hun computersystemen of persoonlijke apparaten kunnen beschadigen.

Hoe is de cyber security van jouw bedrijf?

Cyber security is voor iedereen belangrijk, maar in bedrijven gaat per dag zoveel (gevoelige) informatie heen en weer dat het een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen. Voor organisaties kunnen de gevolgen van een cyberaanval nog verwoestender zijn. Bedrijven kunnen te maken krijgen met financiële verliezen als gevolg van diefstal van intellectueel eigendom, bedrijfsgeheimen of financiële gegevens.

Ook kan een cyberaanval de reputatie van een organisatie beschadigen, wat kan leiden tot verlies van vertrouwen bij klanten en partners.  Op de lange termijn kan dit leiden tot omzetverlies en zelfs het faillissement van een bedrijf. Den bijvoorbeeld aan een ransomware aanval: deze kan grote verstoringen veroorzaken in operationele processen van een bedrijf, want voor kostbare downtime en daarna herstelwerkzaamheden zorgt.

Wil jij weten hoe goed jouw informatie beveiligd is? Doe dan onze cyberscan en ontvang direct een gratis diagnose rapport