Wat is cyber security?

Cybersecurity in een notendop is het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Het is een breed begrip wat betrekking kan hebben op verschillende contexten. Van zakelijke omgevingen tot de computer die je thuis gebruikt. Het roept nu waarschijnlijk nog veel vragen op, maar na het lezen van dit artikel is het beeld wat je hebt van cybersecurity veel duidelijker. Daarbij weet je ook beter wat het kan betekenen voor jouw bedrijf.

cyber security | Datect

Cyber security dreigingen en gevaren

Onderzoekers aan de Universiteit van Maryland deden de schokkende ontdekking dat een computer gemiddeld gezien elke 39 seconden wordt aangevallen door cybercriminelen. Dit laat nog maar eens zien dat het een serieus probleem is, waar rekening mee gehouden dient te worden. Op individueel niveau zou een aanval kunnen leiden tot identiteitsdiefstal, afpersing of het verlies van kostbare data als familiefoto’s. Als de schaal groter wordt, worden de gevolgen ook aanzienlijk groter. Denk maar eens wat er gebeurt als de kritieke digitale infrastructuur van een ziekenhuis wordt aangevallen. Het veiligstellen van deze en andere organisaties is essentieel om onze samenleving te laten functioneren.

Er zijn verschillende soorten cyber security dreigingen te onderscheiden. Hieronder zetten we meest voorkomende uiteen.

Phishing

Bij phishing sturen cybercriminelen frauduleuze e-mails die lijken op e-mails van betrouwbare bronnen als een bank bijvoorbeeld. De criminelen mikken op de goedgelovigheid van de mens om zo creditcardnummers of inloggegevens te kunnen stelen.

Malware

Malware is software die ontwikkeld is om toegang te krijgen tot een computer of deze te beschadigen. Het wordt vaak verspreid via e-mail bijlagen of via een niet-van-echt te onderscheiden download knop. Malware is een van de meest voorkomende cyberdreigingen. 

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware waarbij de bestanden en gegevens van een gebruiker worden vergrendeld. Cybercriminelen dreigen de gegevens te wissen, tenzij er losgeld betaald wordt. De praktijk leert dat dit helaas niet altijd betekent dat de bestanden zullen worden hersteld.

Social engineering

Social engineering is een tactiek waarbij criminelen gebruikers proberen te verleiden tot het geven van gevoelige informatie. Dit wordt vaak gecombineerd met een van bovenstaande aanvallen om de kans dat iemand een schadelijke bron vertrouwd te vergroten.

Schakel een Cyber security expert in

Bescherming van eindgebruikers, of endpointbeveiliging met een moeilijk woord, is een cruciaal aspect van cybersecurity. Het is vaak de eindgebruiker die op de verkeerde link klikt of uit nieuwsgierigheid toch even de e-mail bijlage opent. Het gevaar zit in een kleine hoek en daarom is het belangrijk je te laten voorlichten over de mogelijkheden dit gevaar buiten de deur te houden.

Als we ons huis verlaten willen we ook zeker weten dat de deur op slot is. Dat checken we allemaal, maar waarom laat onze cybersecurity dan vaak nog de wensen over? We willen niet dat criminelen zo ons huis in kunnen lopen, maar onze computer kunnen ze zo in.

Ben je benieuwd geworden naar wat er voor jou nog te winnen is op het gebied van cybersecurity, neem dan (vrijblijvend) contact met ons op!

contact

Vandaag starten met veilig ondernemen?

Wil jij duidelijkheid over jouw cyberbeveiliging en met een gerust gevoel aan het werk?