Cloud security

We maken steeds meer gebruik van online toepassingen in de cloud. Het geeft bedrijven het grote voordeel dat werknemers te allen tijde, vanaf welke locatie dan ook toegang hebben tot de gegevens die zij nodig hebben om hun werk te doen. En hoeveel voordelen dat ook met zich meebrengt, we moeten ons ook bewust zijn van de mogelijke gevaren.

Wat is cloud security?

Cloud security is alle technieken, regels en handelingen die gedaan worden om cloud computing-omgevingen, applicaties die in de cloud draaien en gegevens die in de cloud worden bewaard, te beschermen. Voor een groot deel ligt de verantwoordelijkheid voor het beschermen van de inhoud van deze cloud-omgevingen bij de eigenaar. Maar toch is dat te simpel, ook moeten we een deel van de verantwoordelijkheid bij onszelf zoeken. Wij kiezen ervoor verbinding te maken met de cloud en daarom zijn ook wij verantwoordelijk.

Hoe kunnen wij verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van een cloud omgeving?

Wij zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van een cloud omgeving, of in ieder geval voor onze eigen gegevens in de cloud omgeving, omdat we als we verbinding maken een mogelijke ingang zijn voor cybercriminelen. De beveiliging van een cloud omgeving als Google Drive kan waterdicht zijn, maar als het wachtwoord dat jij gebruikt om in te loggen op Google Drive zwak is, kunnen cybercriminelen alsnog binnen komen. Op deze manier heeft cloud security enorm veel te maken met endpoint security.

Wil je meer weten over endpoint security? Lees er alles over in onze vorige blog.

Cybersecurity abonnement cartoon

Aandachtspunten van cloud security

Het beveiligen van een cloud omgeving heeft overeenkomsten met de traditionele cyberbeveliging die we al langer kennen, maar er zijn ook enkele grote verschillen. Waar het bij ’traditionele cyberbeveiliging’ draait om het beveiligen van de omtrek, draait het bij cloud security om de losse data in de cloud. De beveiliging moet zich ook in de cloud bevinden, niet alleen in de toegang tot je data in de cloud.

Een razendsnelle ontwikkeling

De eenvoud waarmee het verbinden met een cloud-applicatie gepaard gaat is sneller ontwikkeld dan de beveiliging van deze omgevingen. In korte tijd is het gebruik van cloud-applicaties explosief toegenomen. Zo snel dat het voor cyber security professionals niet bij te houden was. Het beheren van alle online omgevingen kan al snel ingewikkeld worden. Het is voor iedereen binnen een bedrijf belangrijk de gevaren in te zien en, ook al kan de kennis van cybersecurity verschillen, moeten we ons bewust zijn van onze eigen rol hierin. Een slecht wachtwoord, verbinden met een openbaar netwerk of zelfs je laptop onbeheerd achterlaten vormen serieuze gevaren voor alles wat jij in de cloud gebruikt.

 

De verschillende cyberaanvallen

Om duidelijk te maken voor welke gevaren jij jezelf en jouw gegevens tegen moet beschermen verwijzen we je graag door naar ons bericht over cyberaanvallen. Daar lichten we de meest voorkomende cyberdreigingen toe en vertellen we je wat je er tegen kunt doen.

Van bewustzijn naar beveiliging

De eerste stap in het beveiligen van de (gevoelige) gegevens van een bedrijf begint bij het bewustzijn van de mogelijke gevaren. De beveiliging is zo goed als de bekwaamheid van de eindgebruikers. Om meer bewustzijn te creëren bieden wij een gratis diagnoserapport aan. In 18 vragen geven wij je een beeld van de status van jouw cybersecurity. Aan de hand van het rapport kunnen we je adviseren welke stappen je mogelijk moet zetten op weg naar een veilige IT omgeving voor jouw bedrijf.

Veilig ondernemen met Datect cartoon

Cyberwise

Wil je meer lezen over cybersecurity?