Endpoint security

Steeds meer mensen werken vanuit huis of vanaf een andere locatie buiten het kantoor. De populariteit van het zogenaamde remote werken groeit enorm. En eerlijk gezegd: wij snappen dat ook. Hoe fijn het werken vanuit een locatie buiten kantoor ook is, er liggen helaas wel bepaalde gevaren op de loer.

Om het werk te kunnen doen wat jij binnen de muren van het kantoor doet is er een verbinding met het bedrijfsnetwerk nodig. En je raadt het al, daar maken cybercriminelen graag gebruik van.

Wat is endpoint security en waarom is het belangrijk?

Endpoint security is het beveiligen van de eindpunten die beschikbaar zijn binnen jouw netwerk. Deze eindpunten zijn alle apparaten die in verbinding staan met het netwerk. Met het beveiligen van eindpunten verbetert de beveiliging van het gehele netwerk. Het geeft werknemers de mogelijkheid veilig toegang te hebben tot het bedrijfsnetwerk waar en wanneer dat nodig is. Zonder dat zij hierdoor de kans op een cyberaanval vergroten.

Bescherming van gevoelige gegevens

Endpoint security gaat om het beveiligen van gevoelige bedrijfsgegevens. Cybercriminelen doen er alles aan om deze gegevens in handen te krijgen om er vervolgens losgeld voor te vragen, of je bedrijf plat te leggen. Een cyberaanval kan verregaande gevolgen hebben voor jouw onderneming. Het werken in een netwerk zorgt ervoor dat processen efficiënter kunnen worden ingericht en iedereen zo effectief mogelijk kan werken. Maar helaas is het gevaar altijd dichtbij en daarom hoort cybersecurity hoog op de agenda.

Het beveiligen van externe toegangen

Endpoint security is de eerste lijn van verdediging voor werknemers die werken op afstand. Om een aantal redenen zijn zij gevoeliger voor cyberaanvallen. We sommen hieronder drie reden op:

  • Er worden niet alleen steeds meer endpoints verbonden met een netwerk, maar ook gebruiken werknemers meer verschillende soorten apparaten.
  • Het is voor iedere onderneming zaak ervoor te zorgen dat zij dit op een veilige manier kunnen doen.
    Het traditionele proces van het beveiligen van de bedrijfsomgeving is niet langer houdbaar. Endpoint security zorgt ervoor dat het bedrijf de apparaten van werknemers beveiligt, zodat ze veilig kunnen werken ongeacht hoe en waar ze verbinding maken met bedrijfsgegevens en -bronnen.
  • Werknemers die op afstand werken, en met name tijdelijke werknemers of ingehuurde krachten die toegang tot het netwerk nodig hebben, zijn een veelgebruikt doelwit voor cybercriminelen. In theorie worden deze (tijdelijke) endpoints net zo beveiligd als alle andere endpoints, maar in de praktijk zien we vaker dat deze verbindingen snel gelegd worden zonder genoeg rekening te houden met de mogelijke gevaren.

 

Endpoint security en bescherming van eindgebruikers

Niet onbelangrijk bij het beveiligen van endpoints zijn de eindgebruikers van de apparaten die verbonden zijn met het netwerk. Eindgebruikers, oftewel: de werknemers zelf. Bescherming van eindgebruikers is in theorie misschien geen onderdeel van endpoint security, maar toch benoemen we graag de noodzaak van het trainen van jouw werknemers.

De volledige cyberbeveiliging van een bedrijf valt of staat bij de mate waarin werknemers de noodzaak inzien van het beveiligen van de IT-omgeving. Het klikken op een link in een phishingmail kan verregaande gevolgen hebben, dus het is belangrijk werknemers hiervan bewust te maken. Niemand doet het met opzet, maar een kleine fout kan ervoor zorgen dat waardevolle informatie op straat komt te liggen. En krijg het dan maar eens terug.

Zo kies je de juiste endpoint security

Om zeker te weten dat je de juiste endpoint security oplossing kiest is het verstandig te testen waar jouw beveiliging op dit moment staat. Wat zijn de zwakke punten, waar kunnen cybercriminelen binnen komen en is het echt zo goed op orde als je had verwacht? Deze test voeren we op verschillende manieren uit. De eerste stap is het aanvragen van een gratis diagnoserapport. Met jouw antwoorden op onze 18 vragen maken wij een rapport over de status van jouw cyberbeveiliging. Aan de hand hiervan bepalen we wat er nodig is om de veiligheid van jouw waardevolle informatie te verbeteren.

Een volgende stap zou een security test kunnen zijn. Hierbij zoeken onze ‘ethical hackers’ naar ingangen in het netwerk waar zij gevoelige bedrijfsgegevens kunnen stelen. Gelukkig doen ze dat niet echt, maar we delen wel met je waar er ruimte voor verbetering is. Zo bouwen we samen aan de digitale veiligheid van jouw onderneming.

Veilig ondernemen met Datect cartoon

Hoe kan Datect mij hierbij helpen?

Gelukkig sta je er niet alleen voor! Wij ondersteunen bedrijven bij het verstevigen van de beveiliging van hun IT-omgeving. We bieden pakketten aan waar alle benodigde werkzaamheden in zitten die ervoor zorgen dat jij je niet langer zorgen hoeft te maken.

Cyberwise

Wil je meer lezen over cybersecurity?