Cyber security voor bedrijven

Vanwege de (grote) stijging in cybercriminaliteit is de cyber security voor bedrijven ontzettend belangrijk geworden. Cijfers tonen aan dat maar liefst 94% van de malware aanvallen wordt uitgevoerd via e-mail. Het gebruik van e-mail is voor veel bedrijven essentieel in hun dagelijkse communicatie. Het is daarom erg belangrijk dat gebruikers weten waar ze op moeten letten om een mogelijke aanval te herkennen. Dit is natuurlijk maar één voorbeeld uit alle mogelijke dreigingen, maar het geeft aan dat cyber security voor bedrijven hoog op de agenda moet staan.

cyber security bedrijven | Datect

Wat is cyber security?

Cyber security in een notendop is het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Cyber security heeft niet alleen betrekking op zakelijke omgevingen, maar ook de computer die je thuis gebruikt moet beveiligd worden.

1. Mensen

Een belangrijk onderdeel en misschien wel de meest onvoorspelbare factor van cybersecurity zijn mensen. Zij zijn de eindgebruikers en om die reden vaak het mikpunt voor cyber dreigingen. Het voorbeeld van de e-mail malware aanvallen is ook gericht op mensen. Het is vaak de eindgebruiker die op de verkeerde link klikt of uit nieuwsgierigheid toch even de e-mail bijlage opent. Het is daarom erg belangrijk dat mensen getraind worden deze gevaren te herkennen.

2. Technonlogie

Technologie is essentieel om organisaties en individuen de middelen te bieden die nodig zijn om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen. In cyber security zijn er drie onderdelen die beveiligd moeten worden: endpoint apparaten zoals computers, netwerken en de cloud.

3. Processen

Cyber security is geen project maar een proces. Een proces van continue verbeteren en leren omdat cybercriminelen dat ook doen maar ook omdat er iedere keer betere beschermingsmaatregelen komen. Wat een halfjaar geleden nog goed genoeg was, kan inmiddels sterk verouderd zijn.

Met een procesmatige aanpak zorg je er dus voor dat je nooit iets over het hoofd ziet. Door deze aanpak is het voor cyber criminelen erg lastig het bedrijf helemaal plat te leggen en daar zijn ze juist op uit.

Bescherm waardevolle data en voorkom problemen

Het is niet voor niets dat data letterlijk goud waard is. Door het gijzelen of stelen van Data mikken cybercriminelen op het stilleggen van je bedrijf of de dreiging deze data te verkopen. In beide gevallen kan er dan een enorme bedrijfsschade ontstaan met vaak reputatieschade als gevolg. Door het encrypten (versleutelen) van waardevolle data en te zorgen dat deze data in een afgeschermde backup omgeving altijd beschikbaar blijft, ben je al een eind op weg om te zorgen dat cybercriminelen merken dat er bij jou niet al te veel te halen is.

Cyber security specialist

Een cyber security specialist is onmisbaar in onze digitaliserende wereld. We verwerken een recordhoeveelheid aan gegevens binnen ICT-systemen en het internet. Het is belangrijk dat alles goed en snel werkt, maar het moet ook veilig zijn. Het doel van een cyber security specialist is de cyberveiligheid van een organisatie verhogen en cyber aanvallen tegenhouden. Met het implementeren van preventieve oplossingen en monitoring maken ze het leven van een hacker een stuk moeilijker.

Vandaag starten met veilig ondernemen?