Cyber security trends in 2023

Hoe meer apparaten en netwerken we gebruiken, hoe meer mogelijke ingangen er zijn voor cybercriminelen. En met de continue introductie van nieuwe technologieën zal deze dreiging niet minder worden.

Zoals op vele andere vlakken zijn er in cybercriminaliteit trends te ontdekken. Manieren waarop cybercriminelen systemen binnen proberen te komen en veel voorkomende cyberaanvallen bijvoorbeeld. Om iedereen op de hoogte te houden en te blijven waarschuwen voor mogelijke gevaren hebben we een lijst van cybersecurity trends in 2023.

Cyberaanvallen in de cloud

Er zijn in de afgelopen jaren veel aanbieders van clouddiensten bij gekomen. Op het eerste oog bieden zij allemaal vergelijkbare diensten aan en het is voor bedrijven en instellingen  enorm simpel daar gebruik van te maken. In veel gevallen zelfs gratis. Erg gebruiksvriendelijk, maar het is helaas niet zonder gevaar. De beveiliging van deze clouddiensten laat in veel gevallen nog te wensen over. Ga hier als bedrijf dus bewust mee om en maak de afweging tussen gemak en gevaar.

De dreiging voor mobiel groeit

Het gebruik van mobiele apparaten groeit, en dat zal het naar alle waarschijnlijkheid blijven doen. Dat is geen nieuws, maar hoe meer handelingen we via mobiele apparaten doen, hoe meer gevaar er dreigt. Denk aan eenvoudige mogelijkheden in e-commerce, mobiel bankieren en online boeking applicaties. Heel fijn, snel en handig hier gebruik van te maken, maar ben alert op de mogelijke kwade intenties van cybercriminelen.

Cybercriminelen richten zich op Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van fysieke objecten – “dingen” – die zijn uitgerust met sensoren, software en andere technologieën om via het internet verbinding te maken en gegevens uit te wisselen met andere apparaten en systemen.

Voorbeelden hiervan zijn persoonlijke digitale assistenten als Alexa en Siri, maar ook je slimme thermostaat. Het klinkt misschien als iets wat je niet zou verwachten, maar overal waar objecten of apparaten met elkaar communiceren via een netwerk is een mogelijke ingang voor cybercriminelen. 

 

Cybersecurity abonnement cartoon

De zorgsector blijft in gevaar

Ziekenhuizen en de zorgsector in het algemeen verwerken een enorme hoeveelheid data. Als we alleen al de patiëntgegevens nemen hebben we het over een berg gevoelige informatie die koste wat kost beschermd moet worden. Ook deze gegevens worden steeds vaker opgeslagen in de cloud en dat is, zoals we weten, niet zonder gevaar. De corona pandemie heeft daar nog eens een schepje bovenop gedaan: in korte tijd groeide de hoeveelheid data explosief.

Artificiële Intelligentie (AI) gaat een grote rol in cybersecurity spelen

Het aanbod van AI tools en de kracht van de techniek achter deze tools is alleen dit jaar al snel gegroeid. Het schrijven van een tekst of het maken van een afbeelding zijn handige tools, maar wij zien een andere toepassing voor AI In cybersecurity! We denken dat de toepassing van geavanceerde machine learning en andere kunstmatige intelligentie (AI)-technieken bij het identificeren van en reageren op bedreigingen gaat toenemen in 2023.

Veilig ondernemen met Datect cartoon

Focus op eindgebruikers

Organisaties moeten de focus op eindgebruikers houden, omdat cybercriminelen dat ook doen. De gebruikers binnen een organisatie blijven een primair doelwit, waarbij bedreigers phishing, social engineering en andere technieken inzetten. Zo proberen zij via de werknemers van de organisatie binnen te komen. En we weten allemaal wat daar de gevolgen van kunnen zijn.

Datect bouwt mee aan jouw IT security

Gelukkig sta je er niet alleen voor als het gaat om jouw IT security. Start vandaag met veilig ondernemen!