Eindelijk, de zomervakantie is voor velen van ons begonnen! Heerlijk weer even bijkomen, op adem komen, relaxen, erop uitgaan, lekker eten en drinken, kortom ontspannen. Dat hebben we wel weer verdiend!
Helaas ook tijdens de zomervakantie blijven de cyberdreigingen en risico’s onverminderd aanwezig, zowel op zakelijk gebied als op privé vlak en moeten we er dus voor zorgen dat we deze heerlijke periode zonder al te veel cyber kleerscheuren uit komen. De zakelijke cybersecurity kant hebben we vanuit Datect de afgelopen periode al flink wat aandacht gegeven, om maar enkele voorbeelden te noemen: Ransomware, toegangscontrole, supply-chain attacks, dataclassificatie, meerlaagse veiligheid (defence-in-depth), en nog veel meer.
De privé cyber kant is misschien voor velen van ons gedurende de vakantieperiode minstens net zo belangrijk en daarom hebben we wat tips:
- Mocht je lekker op vakantie gedaan, dus echt weg, communiceer dat dan niet via social media. Dat zou het te makkelijk maken voor de fysieke boeven die wellicht interesse hebben in jouw spullen thuis.
- Voorzie jouw telefoon, laptop, tablet, etc. van een pincode, wachtwoord, fingerprint of andere vorm van toegangsbeveiliging, zodat als je jouw telefoon verliest of hij wordt gestolen, niet jan en alleman toegang heeft tot jouw gegevens.
- Deel vakantiefoto’s via een afgeschermd profiel met alleen bekenden (vrienden/familie). Niet iedereen hoeft te zien waar je bent en wat je doet…toch?
- Pikante plaatjes? Versleutel ze op jouw telefoon of ander device en zorg voor adequate (sterke) toegangscontrole.
- In de hotelkamer of lobby misschien toch nog even aan het werk? Natuurlijk kan je gebruik maken van de gratis hotel wifi. In dat geval, zorg er dan voor dat je een VPN gebruikt zodat de verbinding beveiligd is. Geen VPN? Dan is het wellicht verstandig om gebruik te maken van jouw eigen telefoon voor de internetverbinding, via de hotspot functionaliteit. De combinatie van beiden maakt het uiteraard nog veiliger (let wel op jouw internet bundel ?).
- Wees voorzichtig met het scannen van QR-codes (voor feestjes of om de menukaart van het restaurant te downloaden). Achter de QR-code zou weleens een bestand of URL kunnen zitten waar bijvoorbeeld een virus of ander schadelijke bestand in verborgen zit.
- Moet er een kopie gemaakt worden van jouw ID-bewijs of rijbewijs? Maak dan gebruik van de KopieID app of zorg er in ieder geval voor dat jouw BSN-nummer gemaskeerd wordt.
De laatste tip: Geniet van deze periode en blijf je bewust van de cyberdreigingen!