Digitale veiligheid
Digitale veiligheid is hoe veilig de IT systemen binnen jouw bedrijf zijn. We focussen ons hier op IT systemen binnen bedrijven, maar natuurlijk geldt dit ook voor jouw netwerk thuis. Digitale veiligheid gaat om hoe goed de informatie die via het systeem wordt gedeeld beveiligd is. Als je nu denkt dat jouw IT systeem tot in de puntjes beveiligd is hebben we een verrassing: dat is waarschijnlijk niet zo. En dat komt doordat cybercriminelen steeds slimmer worden en net zo lang zoeken tot zij een ingang hebben gevonden. Die meestal ook wordt gevonden.
Waarom is mijn digitale veiligheid zo belangrijk?
Dat de digitalisering al een geruime tijd in volle gang is zal je niet ontgaan zijn. Alle nieuwe technologische ontwikkelingen maken ons leven een stuk makkelijker. Nederland is één van de meest ontwikkelde en innovatieve landen ter wereld. Dat draagt enorm bij aan de welvaart waar we in leven, maar het brengt ook risico’s met zich mee. We vertrouwen er op dat onze data en de systemen die we op dagelijkse basis gebruiken veilig zijn, maar daar mogen we niet zomaar van uit gaan. Digitale veiligheid hoort hoog op de agenda!
Digitale veiligheid is het beschermen van informatie
Informatiebeveiliging is op zijn simpelst gezegd het beveiligen van (gevoelige) informatie. Het woord ‘gevoelige’ geeft aan dat het informatie betreft waarvan we niet willen dat het openbaar wordt. Of dat het in handen komt van iemand met kwade bedoelingen, want voor cybercriminelen is informatie goud waard! Informatie komt in vele vormen en maten, dus informatiebeveiliging is een erg breed, maar zeer belangrijk onderdeel van jouw digitale veiligheid.
Waar start je met het op orde brengen van jouw cyber security? Je beseft je dat er nog stappen gezet kunnen worden, maar het kan lastig zijn te beslissen wat de hoogste prioriteit heeft.
Waarom bescherm jij je informatie?
Waarom jij je informatie beschermd is duidelijk. Je wilt niet dat het in handen komt van cybercriminelen. Naast deze belangrijke reden zijn er nog enkele anderen die ervoor zorgen, of je zelfs verplichten dat jij je waardevolle informatie goed beschermt:
1. Wet- en regelgeving
In Nederland zijn er bepaalde wetten en/of regels waar ieder bedrijf aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de recent ingevoerde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wet. Sinds 2018 beschermt deze wet onze persoonsgegevens.
2. Professioneel belang
De digitale communicatie en samenwerking tussen organisaties onderling en met hun klanten gaat steeds verder. Als gevolg hiervan geven organisaties steeds vaker toegang tot systemen – en dus tot informatie – aan medewerkers van andere organisaties en aan consumenten.
3. Informatie is geld waard
Of het nu gaat om je boekhouding, intellectueel eigendom, je klantenbestand, of je planning: deze informatie is belangrijk voor je organisatie. Je wilt niet dat dit ‘op straat’ komt te liggen, in verkeerde handen komt, wordt gegijzeld via ransomware, of dat je deze informatie kwijtraakt.
Hoe waarborg ik mijn digitale veiligheid?
Digitale veiligheid is enorm belangrijk en iedereen zou daar actief mee bezig moeten zijn. Maar waar begin je? Om je op weg te helpen naar een goede digitale beveiliging sommen we hieronder de eerste 5 stappen voor je op.
- Stel vast welke bedrijfsonderdelen bescherming nodig hebben
- Begrijp hoe groot de dreiging is
- Kwantificeer de dreiging, maak het inzichtelijk
- Evalueer welke oplossingen er zijn
- Maak de oplossingen onderdeel van de bedrijfscultuur
De laatste stap is een hele belangrijke. Digitale veiligheid valt of staat bij de eindgebruikers. Bij mensen. Neem op in de bedrijfscultuur wat er tegen cybercrime gedaan kan worden en neem werknemers/collega’s mee in dat verhaal.