IT security

De beveiliging van informatietechnologie

IT security is een cyber security strategie die erop ingericht is te voorkomen dat cybercriminelen ongeautoriseerde toegang krijgen tot bedrijfsmiddelen zoals computers, netwerken en data. IT security bewaakt de integriteit en vertrouwelijkheid van gevoelige informatie en houdt hackers buiten de deur.

Tenminste, dat is de bedoeling. In dit artikel lees je waarom de focus op IT security zo belangrijk is, hoe jij de IT security van jouw bedrijf zo goed mogelijk kunt inrichten en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Waarom is IT security zo belangrijk?

IT security is zo belangrijk, omdat aan de ene kant steeds meer van jouw gevoelige bedrijfsinformatie digitaal wordt opgeslagen en omdat aan de andere kant cybercriminelen steeds slimmer worden. Zij zullen net zolang blijven zoeken totdat zij een ingang hebben gevonden. En die ingang zoeken zij op verschillende niveaus. Gelukkig hebben we voor elk van de niveaus een IT security type of strategie.

De verschillende typen IT security

IT security komt in verschillende typen en is toe te passen op verschillende niveaus binnen de informatietechnologie van jouw organisatie:

Netwerk security

Om zo efficiënt mogelijk samen te kunnen werken zijn in veel bedrijven alle computers, laptops en andere apparaten verbonden via een netwerk. Ideaal voor alle werknemers, want samenwerken was nog nooit zo makkelijk. Helaas is het ook ideaal voor cybercriminelen. Zijn ze ergens binnen gekomen? Dan verspreiden ze zich via het netwerk in een mum van tijd en voor je het weet is heel jouw netwerk overgenomen. En dat is iets wat je echt wil voorkomen. Netwerk security is iets wat hoog op de agenda hoort!

Endpoint security

Netwerk security is belangrijk, maar valt of staat nog steeds bij de beveiliging van alle endpoints van het netwerk. Endpoint security is erop gericht te voorkomen dat apparaten verbinding maken met schadelijke netwerken die mogelijk een bedreiging vormen voor jouw organisatie. Als cybercriminelen toegang krijgen tot een van de endpoints, hebben zij toegang tot het gehele netwerk.

Internet security

Internet security draait zowel om de bescherming van informatie die verzonden en ontvangen wordt in browsers als om netwerk security voor webgebaseerde toepassingen. Deze vormen van bescherming zijn ontworpen om inkomend internetverkeer op malware en ongewenst verkeer te controleren. Dit wordt andere gedaan door firewalls.

Cloud security

In tegenstelling tot Crypto-Ransomware versleutelt Locker-Ransomware geen bestanden. In plaats daarvan gaat het een forse stap verder door het slachtoffer geen toegang meer te verlenen tot zijn of haar eigen computer. De hackers zullen ook hier losgeld eisen om het systeem weer te ontgrendelen.

Is IT security hetzelfde als informatiebeveiliging?

Nee, IT security is niet hetzelfde als informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging gaat om het beveiligen van alle gevoelige informatie van jouw bedrijf. Het doel van informatiebeveiliging is jouw bedrijfsinformatie te beschermen tegen wijziging, verstoring, vernietiging of inzage. IT security is de beveiliging van digitale gegevens (data) met behulp van computernetwerk security.

 

Cybersecurity abonnement cartoon

Veelvoorkomende IT security bedreigingen

Om je te helpen jouw informatie te beveiligen en je bewust te maken van het grote gevaar dat cybercriminaliteit is noemen we hier enkele van de meest voorkomende cyberaanvallen. Want het is veel dichterbij dan mensen zich realiseren. Cyberaanvallen kunnen iedereen overkomen en criminelen zoeken net zolang tot ze een ingang hebben gevonden. En ook al gaan ze die uiteindelijk vinden kunnen we er veel aan doen om het tegen te gaan.

Om je nog meer over de veelvoorkomende cyberaanvallen te kunnen vertellen schreven we er een artikel over. Je lees het artikel via onderstaande knop.

Veilig ondernemen met Datect cartoon

Wil je zeker weten hoe jouw IT security ervoor staat?

Wil jij weten hoe het staat met jouw digitale veiligheid? Doe de gratis cyberscan bij Datect en krijg een geheel vrijblijvend specialistisch advies. Je ontvangt na het beantwoorden van de 18 vragen een rapport wat inzicht biedt in jouw digitale veiligheid.

Datect bouwt mee aan jouw IT security

Gelukkig sta je er niet alleen voor als het gaat om jouw IT security. Start vandaag met veilig ondernemen!

Cyberwise

Wil je meer lezen over cybersecurity?